noticies salut

El Govern estatal prohibirà els anuncis d’aliments perjudicials dirigits a menors de 16 anys

El Ministeri de Consum ha anunciat que se regularà la publicitat d’aliments i begudes amb elevats continguts en sal, sucres i greixos saturats, seguint recomanacions de l’OMS.

Així, Consum opta per fixar com a criteri de mesura els perfils nutricionals establerts per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Així, la normativa afectarà cinc categories de productes que no podran fer publicitat a menors independentment del contingut de nutrients. La primera categoria és la de productes de confiteria de xocolata i sucre, barretes energètiques i cobertures dolces i postres. El segueix el grup d’aliments que inclou pastissos, galetes dolces i altres productes de pastisseria. Tampoc no es podran anunciar tres categories més que conformen els sucs, les begudes energètiques i els gelats.

Per a la resta de categories de productes, s’estableix un límit de contingut en nutrients per cada 100 grams. En aquest cas, es poden anunciar sempre que els greixos totals i saturats, el sucre total i afegit i els nivells de sal es mantinguin per sota dels límits establerts cada producte.

Algunes dades referides als infants a Espanya

L’estudi ALADINO 2019 -relatiu a nens i nenes d’entre 6 i 9 anys- reflecteix que un 40,6% té excés de pes, el 23,3% dels quals està en nivells de sobrepès i el 17,3% pateix obesitat .

L’estudi, elaborat per l’Agència Espanyola de Nutrició i Seguretat Alimentària (AESAN), mostra que els progenitors dels menors amb excés de pes -que inclou tant els que tenen sobrepès com els que tenen obesitat- no perceben el problema i sovint en consideren el seu pes com a normal o només com a lleuger sobrepès. El 88,6% dels pares d’escolars amb sobrepès no ho perceben com a tal. La xifra se situa en un 42,7% quan es tracta d’obesitat i al 19,1% quan el nen o nena pateix obesitat severa.

Pel que fa a la qualitat de l’alimentació, l’informe detalla que un 76,2% dels escolars l’han de millorar. Encara que ha augmentat el consum de fruita respecte a anys anteriors, només un 20,1% dels escolars la consumeix habitualment per esmorzar, mentre que els aliments que haurien de ser ocasionals com ara galetes, pastissos, brioixeria, batuts, nèctars i llaminadures fins i tot consumeixen quatre o més cops per setmana, en un percentatge elevat d’escolars.


Podeu ampliar la imatge fent clic a damunt:
Regulació publicitat aliments nocius