noticies mallorca

Presentat el primer Nomenclàtor Geogràfic complet de les Illes Balears

El Nomenclàtor es pot consultar a través de l’IDEIB (https://ideib.caib.es/ngib/), on s’hi troba un catàleg ordenat de topònims amb informació sobre la localització, el tipus d’entitat geogràfica i altra informació complementària que identifiqui inequívocament els topònims. Aquest nou visor incorpora una sèrie d’eines que s’han desenvolupat expressament des de SITIBSA per facilitar el manteniment, l’actualització i l’accés a les dades.

Fins el moment, la toponímia que s’ha utilitzat presentava errades, incoherències i usos inadequats. La informació de partida del Nomenclàtor Geogràfic és el Mapa Topogràfic de les Illes Balears – elaborat pel SITIBSA i la font de toponímia georeferenciada i classificada per tipologia més treballada i extensa; el Nomenclàtor de Toponímia de les Illes Balears – la font més àmplia pel que fa a topònims normalitzats per l’organisme competent; i el Nomenclàtor de Toponímia de Menorca – el projecte de recollida i normalització de toponímia de l’illa.

Visor IDEIB

Per tal d’estandaritzar les dades toponímiques disponibles, doncs, el SITIBSA ha treballat en la unificació de la informació existent, fent-la interoperable a partir de les línies d’implementació INSPIRE, el projecte europeu que dona resposta a l’estandarització dels noms geogràfics. Aquesta nova eina està cofinançada pel Programa Operatiu de Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) 2014-2020 de les Illes Balears.