noticies mallorca

Millora en la xarxa pública d’escoletes (2021-2024): augment de places i nous centres 0-3

Entre els anys 2021 i 2024, Balears comptarà amb 1.749 noves places públiques de 0-3 anys, i es construiran 28 nous centres. A més, s’ampliaran 10 dels centres ja existents. Tot això suposarà una inversió estimada de més de 14M€.

En aquest sentit, el conseller Martí X. March ha iniciat la ronda de signatura de convenis amb els municipis de Mallorca, per tal que se puguin adherir al conveni de la xarxa pública d’escoletes de les Illes Balears i optar als ajuts per a la creació i consolidació de places públiques de 0-3 anys del Govern i els fons europeus Next Generation.

Aquestes places públiques són creades pels ajuntaments amb el suport del Govern a través de la convocatòria de creació i consolidació de places 0-3, que preveu destinar fins a 9.000 € per plaça de nova creació. A més, també es destinen ajuts en espècie per ajudar els ajuntaments amb la tramitació dels projectes de creació de noves places a través de l’empresa Tragsatec.

A Mallorca hi ha un total de 25 ajuntaments que s’acolliran a aquesta convocatòria, i fins el moment ja ho han signat Sant Joan, Fornalutx, Estellencs, Muro, Petra, Pollença i Marratxí. Durant les properes setmanes es duran a terme les restants signatures.

Una inversió històrica en 0-3

Es tracta d’una inversió històrica que respon a l’objectiu del Govern d’aconseguir que les Illes Balears se situïn en la mitjana estatal d’oferta de places d’educació de primer cicle d’educació infantil, que es troba al voltant del 37,5 % de places en relació amb el total de població de 0-3 anys. Amb les places de nova creació i les de reconversió previstes, les Balears se situaran per damunt de la mitjana estatal el 2024, ja que es preveu arribar al 44 %.

escoletes1

Actualment, a les Illes hi ha 180 centres educatius de primer cicle, dels quals 105 són públics, 49 són privats integrats a la xarxa complementària i 26 són privats. A partir de les sol·licituds plantejades en la convocatòria de noves places públiques hi ha planificats 31 projectes de nous centres a Mallorca, 4 dels quals corresponen a Palma.

Els ajuntaments i consells disposen de 4 anys per a la realització de les obres. Els centres hauran d’obrir, com a tard, el dia 1 de setembre de 2024.

Per tal d’ajudar els ajuntaments, la Conselleria d’Educació i Formació Professional ha obert una convocatòria d’ajuts en espècie per tal d’assessorar els ajuntaments en tot el procés d’execució de les obres i posada en funcionament del servei educatiu de primer cicle. Aquest assessorament el duran a terme un equip de tècnics i assessors jurídics i inclourà des de l’elaboració de plecs per a la redacció de projectes i la licitació d’obres fins a l’acompanyament per a la posada en funcionament dels centres.

Aquestes convocatòries formen part del pla de la Conselleria d’Educació i Formació Professional per a la millora i ampliació de l’atenció educativa dels alumnes de primer cicle d’educació infantil i s’afegeixen a les de reconversió de guarderies en escoletes i a les de sosteniment i escolarització.

Places de reconversió de guarderies per illes

S’ha de tenir present que, a banda de la convocatòria de creació de noves places, també es donen ajuts per a la reconversió de guarderies en escoletes. La darrera convocatòria hi ha destinat 1.670.737 euros i ha permès arribar a 669 places de titularitat privada que s’incorporaran a la xarxa complementària de la xarxa pública d’escoletes de les Illes Balears.