Mesures sanitaries covid

L’Agència Europea del Medicament aprova la vacunació contra la COVID-19 en infants de 5 a 11 anys

Es preveu que a meitat de desembre s’aprovi a nivell estatal i que es comenci a vacunar quan les dosis estiguin disponibles

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha informat avui en roda de premsa que l’Agència Europea del Medicament ha aprovat la vacuna infantil contra la COVID-19 per a infants de 5 a 11 anys i es preveu que a meitat de desembre s’hagi aprovat a Espanya. Així, a Balears es començaria a vacunar quan es disposi de les suficients dosis de la vacuna.

A la roda de premsa s’ha destacat la necessitat de mantenir les mesures de protecció, com ara la mascareta, la distància de seguretat i l’ús del gel hidroalcohòlic, especialment durant aquests dies de pluges i mal temps, ja que es passa més temps en espais interiors, on la ventilació és menor. La consellera ha posat de relleu la importància de la vacunació, per a la prevenció i per a la reducció dels efectes dels contagis, com demostren les dades oficials.

A continuació compartim una gràfica del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties, agència de la Unió Europea, on es fa palès la relació entre vacunació i la reducció del nombre de defuncions.

Vacunacio i efectes Mallorca Local

Com s’administrarà la nova dosi infantil?

Tal i com ha informat l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, el medicament desenvolupat per BioNTech/Pfizer ja comptava amb lautorització dús per a majors de 12 anys. D’aquesta manera, l’EMA dóna llum verda a la primera vacuna pediàtrica davant de la COVID-19 autoritzada a la Unió Europea.

La dosi per a aquesta nova franja d’edat s’administra igual que en adults: dues dosis a la part superior del braç amb un interval de tres setmanes. La dosi, però, serà menor que la utilitzada en persones més grans de 12 anys (10 micrograms davant 30 micrograms).

El Comitè de Medicaments d’Ús Humà (CHMP, per les sigles en anglès), en què estan integrats experts de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), ha pres aquesta decisió basada en un assaig que mostra que amb la dosi de 10 micrograms la resposta immune, mesurada pel nivell d’anticossos generats davant del SARS-CoV-2, és comparable a l’observada amb una dosi més alta (30 micrograms) en persones de 16 a 25 anys.

La Comissió Europea (CE) serà ara la responsable d’atorgar l’autorització de comercialització condicional perquè aquesta vacuna pugui distribuir-se a tots els Estats membres de la UE, com passa amb la resta de medicaments autoritzats per procediment centralitzat, cosa que es preveu que passi a les properes hores.

L’autorització de comercialització condicional és un instrument contemplat a la legislació europea que permet una autorització davant una necessitat mèdica no coberta, en la mesura que el benefici per a la salut pública de la seva immediata disponibilitat és superior a la incertesa derivada de la limitació dels dades disponibles. Aquest tipus dautorització no és específica per a aquesta situació; s’ha concedit fora i dins de la pandèmia i requereix més dades que una autorització per a situacions d’emergència com la que es concedeix a altres regions regulatòries.