noticies mallorca

La Ruta de Pedra en Sec s’aproparà a tots els municipis de la Serra de Tramuntana

(Divendres, 18 feb.) La inclusió de noves variants permet reforçar la importància del pla especial pel que fa a la preservació del patrimoni cultural pel que fa a la declaració de la serra de Tramuntana com a Patrimoni Mundial per part de la UNESCO, tant del paisatge cultural de la serra de Tramuntana com del patrimoni immaterial de la tècnica de Pedra en Sec.

L’objectiu d’aquesta ampliació de 70km és fer més accessible la serra de Tramuntana a la ciutadania, a més de donar resposta a les peticions de diversos ajuntaments de connectar-los amb la Ruta de Pedra en Sec, i millorar el traçat de la ruta per tal d’augmentar la seguretat dels senderistes, la viabilitat i l’interès patrimonial i paisatgístic del recorregut.

Variants, etapes i refugis

Les noves variants incloses permeten donar resposta a les peticions dels ajuntaments de Palma, Puigpunyent, Calvià, Esporles, Lloseta, Mancor de la Vall, Santa Maria i Bunyola amb recorreguts que enllacen amb pobles o llocs d’interès i que contribueixen al desenvolupament local dels municipis afectats.

Entre les noves variants hi ha: Galilea, la Vileta, Son Sanutges, Universitat, Palmanyola, Santa Maria del Camí, Torre des Verger, sa Costera, Mancor de la Vall, Puig de Maria i la variant del Castell d’Alaró (modificació Comuna de Bunyola i modificació tram 9).

Font: Consell de Mallorca

Pel que fa a la modificació d’etapes o variants ja incloses en el Pla Especial d’Ordenació i Protecció de la Ruta de Pedra en Sec (PERPS) destaquen: Etapa 2. Coma d’en Vidal-Esporles. Etapa 3. Esporles-Can Boi. Etapa 5. Muleta-Tossals Verds. Etapa 7. So n’Amer-Pollença.

El nou Pla Especial preveu la creació i ubicació dels refugis de Galatzó, ubicat en les antigues porqueres de la finca pública de Galatzó i el refugi de Raixa que estarà situat a Cals Amos, Finca pública de Raixa.

Protecció de la Ruta de Pedra en Sec

La Ruta de Pedra en Sec és un itinerari senderista, definir i senyalitzar per tal de facilitar el trànsit als senderistes i el contacte amb l’entorn natural, cultural i paisatgístic de la serra de Tramuntana.

Està dissenyat per presentar un grau de dificultat baix i adreçat a un públic més ampli possible. D’acord amb el Pla Especial d’Ordenació i Protecció de la Ruta de Pedra en Sec (PERPS), el 2015, la Ruta de Pedra en Sec discorr per la serra de Tramuntana i està constituïda per un traçat principal de 170,74 km distribuït en 8 etapes, vuit variants que sumen 128,82 km. En tota la ruta té una llargària de 299,56 km.

La ruta passa pels termes municipals d’Andratx, Calvià, Puigpunyent, Estellencs, Banyalbufar, Esporles, Valldemossa, Bunyola, Alaró, Mancor de la Vall, Deià, Sóller, Fornalutx, Escorca i Pollença.