noticies mallorca

La biblioteca digital de Mallorca ja és una realitat

(Dimecres, 26 gen.) Ahir dimarts es va presentar la Biblioteca Digital de Mallorca, una plataforma d’accés obert que posarà a l’abast de la ciutadania les publicacions periòdiques i la producció científica, erudita i cultural de l’illa, fruit de la col·laboració entre la UIB, les biblioteques, les col•leccions particulars i el Consell de Mallorca.

L’objectiu és posar a l’abast de la ciutadania, en una plataforma d’accés obert, publicacions d’interès científic i erudit editades a Mallorca, perquè tothom hi pugui accedir de forma fàcil i gratuïta a través d’Internet. La direcció web de la Biblioteca és https://ibdigital.uib.es/greenstone/mallorca

En la primera fase d’aquest projecte s’han digitalitzat vint-i-vuit mil pàgines, que inclouen algunes de les publicacions més emblemàtiques en el seu moment pel que fa a la divulgació cultural, com és el cas de la revista Tresor del avis, editada per Andreu Ferrer entre 1922 i 1928, dedicada al folklore i a la cultura popular, digitalitzada a partir dels originals de la Biblioteca de Cultura Artesana de Mallorca. La revista Lluc, de divulgació cultural, editada pels Missioners dels Sagrats Cors, també està disponible, concretament els números publicats entre els anys 1971 i 1985. També s’hi troba digitalitzada la revista Palau Reial, editada pel Consell de Mallorca entre 1984 i 1988. La revista Latitud 39, de crítica i divulgació literària, publicada entre 1981 i 1983, també s’ha digitalitzar per a la consulta a partir d’originals donats per Joan Melià i Miquel Company. Així mateix, s’hi inclouen els diaris La Almudaina i Correo de Mallorca, del període de la Guerra Civil, gràcies a les donacions d’originals que varen fer la família Andreu Busquets i Joan Francesc Rullán.

Aquesta primera fase també donarà accés a la col•lecció de gramàtiques bilingües i trilingües del fons de la Biblioteca de la Real i al manuscrit Vertaderas traces del art de picapedrer de 1653, de la Biblioteca Artesana.