Noticies infantils

El Govern informa sobre el nou curs 2021-2022

Consulta aquí el calendari escolar de 2021-2022

Presencialitat total, mateix professorat i manteniment de les mesures sanitàries per mantenir les escoles segures

El proper curs 2021/22 preveu que les Balears comptin amb un total de 173.482 alumnes (3.113 més que el curs passat) degut principalment a l’increment de matrícula d’FP.  El curs passat només es va creixer en 118 alumnes, una xifra extraordinàriament baixa ja que la tendència habitual en els darrers cursos era un increment de l’entorn de 2 mil alumnes cada any. S’ha de tenir en compte que  la de Balears, és l’única comunitat de l’Estat que té un creixement constant de l’alumnat, xifrat amb més de 26 mil alumnes en els darrers 10 anys, i una mitjana de més de 2000 alumnes nou cada curs. L’efecte de la pandèmia va fer que en el curs passat els nous alumnes fossin només 900.

El nou curs, a diferència del passat, comença amb la presencialitat total de l’alumnat. Per fer-ho possible els elements claus han estat: l’experiència de l’anterior curs, en el que els centres han conviscut amb la pandèmia i han demostrat que les escoles són entorns segurs, l’alt percentatge del professorat vacunat (a l’entorn del 90 i, en el cas de l’alumnat, més del 71% de 15 a 19 i del 54% de 12 a 16, ja han rebut la pauta completa, les mesures de prevenció que es mantenen durant el nou curs i la bona coordinació entre Salut i Educació.

Les mesures que han funcionat bé es mantenen

La convivència amb la pandèmia ha suposat aplicar noves mesures que han demostrat la seva eficiència. Una de les accions més ben valorades pels centres educatius el curs passat ha estat el servei de substitució exprés del professorat que, com va passar el setembre de 2020, s’inicia amb 25 docents a totes les Illes i que s’incrementarà en cas de necessitat. S’ha de recordar que el curs passat, en el moment més àlgid de la pandèmia, va arribar a comptar amb un centenar de docents i va permetre fer substitucions ràpides en el cas de professors en quarantena o malalts de COVID-19.

Es manté la dotació addicional per a monitors de menjador als centres públics per garantir el nombre de torns suficients al servei de menjador  i es manté la dotació de 7 milions d’euros per a beques de menjador, actualment en termini de sol·licitud per als futurs beneficiaris.

Es recuperen les ràtios ordinàries

A l’actual curs es recuperen les ràtios ordinàries pre pandèmia que segons estableix la llei són de 25 alumnes a primària, 30 a secundària i 35 a batxillerat. Cal remarcar que a Balears la mitjana a tots els nivells educatius es troba per davall del que marca la llei.

S’estrenen  2 centres nous i 11 grans ampliacions el curs 2021/22

El nou curs s’iniciarà amb dos centres nous: el nou CEIP d’Alcúdia i el nou CEIP i escoleta de Sant Ferran a Formentera. A més els alumnes estrenaran 11 grans ampliacions: CEIP Ses Cases Noves (Marratxí), CEIP Ses Comes (Manacor), CEIP Guillem Ballester i Cerdó (Muro), CEIP Punta de n’Amer (Sant Llorenç), IES Porto Cristo (Manacor), CEIP Sa Torre (Manacor), l’IES Cap de Llevant (Maó) i CEIP Sant Carles (Santa Eulària) que ja s’han recepcionat i al llarg del curs acabaran les ampliacions del CEIP Escola Nova (Porreres), CEIP Simó Ballester i Museu d’Educació i IES Isidor Macabich (Eivissa).

Impuls a la digitalització

Es destinaran 19 milions per a adquirir 5 mil aules digitals dels fons de cooperació. Això reforça la línia impulsada fins ara des de Balears amb la creació de l’IBSTEAM, la millora de la connectivitat a tots els centres educatius i l’impuls de la formació: ja s’han format més de 9 mil docents al llarg del curs passat. Es distribuiran 7 mil dispositius nous aquest curs que s’afegeixen al 8.000 que ja es distribuïren el curs 2020/21.

La gestió dels fons de cooperació territorial en matèria de digitalització que suposen aproximadament 30 milions d’euros fins el 2023 ha fet necessari reforçar l’IBSTEAM que és el centre encarregat de l’assessorament del programa i la formació en competències digitals. Així s’ha licitat la disposició d’un nou local per a l’IBSTEAM de 800 metres quadrats i s’ha incrementat el nombre de persones fins  a un total 16 assessors, 4 dels quals estaran finançats amb els fons de cooperació territorial.