noticies mallorca

El Consell assumirà enguany la titularitat del castell d’Alaró, segons Territori

La institució col·laborarà amb el municipi en la conversació del monument i també durant el 2022 en la celebració del IV centenari de la construcció de l’oratori del castell

La consellera de Territori, Maria Antònia Garcías i el batle d’Alaró, Llorenç Perelló han manifestat la voluntat de col·laboració entre la institució insular i el municipi en la conservació del Castell d’Alaró, una vegada la titularitat de l’emblemàtic monument, que actualment és de l’Estat espanyol, hagi passat al Consell de Mallorca. Garcías ha recordat que només queda un procediment burocràtic que actualment està en mans de l’Estat. La previsió és que el canvi es materialitzi enguany, si no hi ha cap imprevist per part de l’administració central.

Garcías, juntament amb el director insular de Territori i Paisatge, Miquel Vadell i Jaume Tortella es varen reunir ahir divendres amb el batle d’Alaró i representants de l’associació Al Rum al Castell per parlar de possibles projectes, entre els quals també hi ha els actes amb motiu del IV centenari de la construcció de l’oratori del castell que tindrà lloc l’any que ve.

A finals del mes de juny, dos mesos abans del previst, el Consell va finalitzar tots els procediments establerts per l’Estat i la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera va firmar un decret pel qual s’aprova l’adquisició per cessió gratuïta del Castell d’Alaró. El Decret també estableix que serà el Departament de Territori, qui s’encarregarà de la realització i coordinació de tots els tràmits que procedeixin fins a obtenir la cessió efectiva i gratuïta de la titularitat de l’immoble Castell d’Alaró, amb la participació dels departaments que s’escaigui en cada moment de la tramitació corresponent.

El Consell de Mallorca ha fet feina amb l’objectiu d’aconseguir la propietat del Castell d’Alaró des de fa temps. Cal assenyalar que ha estat un tema complex, ja que les investigacions d’immatriculacions es remunten a 1865, i l’any 1885 es va dividir en dues propietats, una d’elles del Ministeri. Durant aquesta legislatura s’ha accelerat el procés amb converses fructíferes amb el Ministeri de Cultura que ja ha manifestat la seva voluntat de cedir la seva part, en part també gràcies a la col·laboració de Delegació de Govern.