Noticies Salut

Consulta les noves mesures de prevenció i rastreig a les escoles

(Dimecres, 5 gen.) Els governs central i autonòmic varen informar ahir de les principals decisions preses al voltant de la tornada als centres educatius del proper dilluns dia 10 de gener. La principal decisió va ser la total presencialitat de l’alumnat en els centres educatius, ja que el conseller d’Educació i Formació Professional va afirmar que les escoles tenen un índex molt baix de transmissió, és a dir, quan es fan estudis de contactes de positius en els grups escolars, més del 90 % són negatius.

Com informa el Govern de les Illes Balears, les noves mesures que s’han pres per tal de reforçar la seguretat i prevenció, són:

  • A partir de 3r d’ESO en els nivells d’alerta sanitària 3 i 4 s’incrementarà la distància a les aules, quan sigui possible, a 1,5 metres, i es descarta en tot cas la semipresencialitat.
  • S’ha actualitzat la relació de símptomes compatibles amb la COVID-19 en funció de les noves variants: fatiga, irritació de gargamella, mal de cap, molèsties musculars, secreció nasal, esternuts, lumbàlgia, suors nocturnes, nàusees, pèrdua de cabell, conjuntivitis, tos, febre i lleugera pèrdua de l’olfacte i del gust.
  • Es demana a les famílies que es comprometin a no dur els infants a escola amb els símptomes compatibles amb la COVID-19.
  • Es recomana la presa de temperatura a l’entrada de qualsevol persona en els centres educatius, sense que pugui superar els 37,5 °C, i no convocar reunions presencials sempre que sigui possible.
  • Es prohibeix la realització d’activitats extraescolars amb pernoctació durant el segon trimestre, excepte les incloses en el programa Erasmus+.
  • Es recomana la mascareta FFP2 o KN95 per al professorat tutor d’infantil, educació especial, especialistes i ATE.

A més de tot això, es mantenen les mesures que ja es varen preveure a l’inici de curs, com ara que en totes les aules i espais de reunió s’ha de comptar amb mesuradors de CO2. S’estableix que es pot arribar com a màxim a les 880 ppm quan no es facin servir filtres HEPA o 1.000 ppm mentre s’utilitzin filtres HEPA correctament dimensionats.

La vacunació infantil, un repte per a les Balears

Durant la seva roda de premsa, la Ministra de Sanitat va insistir que “la millor de les mesures contra la COVID-19 és la vacunació”. Per això, va remarcar la importància d’impulsar la vacunació a tots els grups d’edat. En aquest sentit, la consellera de Salut va anunciar que els infants de 5 a 8 podrien demanar cita des del mateix dimarts, per una població diana de 35.568 nines i nins a Mallorca.

Com va publicar el Ministeri el passat dia 4, les Illes Balears són la Comunitat amb un menor percentatge de població infantil vacunada (15,4%, la meitat de la mitjana espanyola, que és del 29,9%), una dada que va reconèixer la consellera i va animar a la població a que procedeixi a la vacunació.

Vacunacion infantil Balears covid
Font: Ministeri de Sanitat (informe de 4 de gener)