UNICEF Espanya demana que s’aprovi una Política Nacional de Salut Mental de la Infància i l’Adolescència tal com ha recomanat el Comitè dels Drets de l’Infant de les Nacions Unides
Els efectes de la COVID-19 sobre la salut mental i el benestar emocional dels infants i els joves podrien prolongar-se durant molts anys, ha advertit avui UNICEF amb motiu de l’llançament de la seva publicació anual més important, l’Estat Mundial de la Infància.
L’edició d’enguany, dedicada a la salut mental (Estat Mundial de la Infància 2021, En la meva ment: promoure, protegir i cuidar la salut mental de la infància) suposa l’anàlisi més complet realitzat per UNICEF sobre la salut mental dels nens , les nenes, els adolescents i els cuidadors al segle XXI, i revela que fins i tot abans de la COVID-19 la infància i la joventut ja patien problemes de salut mental sense que es fessin les inversions necessàries per a solucionar-los.
Segons les últimes estimacions disponibles, es calcula que més d’1 de cada 7 adolescents de 10 a 19 anys a tot el món té un problema de salut mental diagnosticat. Cada any gairebé 46.000 adolescents se suïciden, una de les cinc principals causes de mort per a aquest grup d’edat. A el mateix temps, continua havent-hi grans diferències entre les necessitats relacionades amb la salut mental i el finançament destinat a aquesta qüestió. L’informe conclou que només al voltant d’un 2% dels pressupostos de salut dels governs es destinen a la salut mental a tot el món.
“Els últims 18 mesos han estat molt llargs per a tots nosaltres, especialment per als nens i nenes. A causa dels confinaments nacionals ia les restriccions de moviment relacionades amb la pandèmia, els nens han perdut un temps valuós de les seves vides lluny de la família, els amics, les aules i els llocs d’esbarjo, que són molt importants durant la infància “, ha explicat la directora executiva d’UNICEF, Henrietta Fore.
“Les conseqüències de la pandèmia tenen un gran abast, però són només la punta de l’iceberg. Fins i tot abans de la pandèmia ja havia massa nens i nenes aclaparats pel pes d’una sèrie de problemes de salut mental als quals no s’havia prestat atenció. Els governs estan invertint molt poc per atendre aquestes necessitats essencials. No s’està donant prou importància a la relació entre la salut mental i les conseqüències que es produeixen més endavant en la vida “, ha afegit.

La salut mental de la infància i l’adolescència a Espanya
L’impacte de la pandèmia en la salut mental i el benestar emocional dels nens, nenes i adolescents que viuen a Espanya és innegable, tot i que si compten amb l’entorn i les eines adequades, la majoria seran capaços de normalitzar les seves vides i tenir una evolució positiva. No obstant això, hi ha grups especialment vulnerables, com els que ja tenien algun problema de salut mental prèviament, les víctimes de violència, els que han patit aïllament, separacions i / o duels causa de la COVID-19, els que estan en risc de pobresa infantil o en famílies en situació d’atur, i els nens migrants i sol·licitants d’asil.
A casa nostra també està molt present l’estigma associat als problemes de salut mental, si bé s’observa que els mateixos nens i adolescents estan començant a parlar cada vegada més obertament de com es senten i de les seves necessitats.
Per acabar amb aquest tabú, així com per garantir una atenció adequada i especialitzada a la salut mental dels nens, nenes i adolescents a casa nostra, UNICEF Espanya recorda que s’ha de comptar amb una Política Nacional de Salut Mental de la Infància i l’Adolescència , tal com ha recomanat al nostre país el Comitè dels Drets de l’Infant de les Nacions Unides.
“Demanem que s’aprovi com més aviat millor l’Estratègia de Salut Mental, i que tingui molt en compte a la infància”, ha declarat el president d’UNICEF Espanya, Gustavo Suárez Pertierra. “Cal que es creï un grup permanent d’infància i salut mental que concreti la implementació d’aquesta estratègia abordant les principals qüestions que afecten la salut mental i el benestar emocional dels nens, nenes i adolescents. A més, han d’augmentar els recursos especialitzats i els canals a través dels quals puguin ser escoltats “, ha valorat.
En l’acte de llançament de l’informe, la periodista i ambaixadora d’UNICEF Espanya Teresa Viejo ha moderat un col·loqui entre Mª Ángeles Espinosa, professora de Psicologia Evolutiva i de l’Educació de la Universitat Autònoma de Madrid; Cristina Junquera, responsable d’Incidència Política d’UNICEF Espanya; Raúl Bermejo, mestre i neuropsicòleg, creador d’thinks for Kids; i Lara Padilla i Rober Arribas, joves membres de el grup assessor d’UNICEF Espanya. En aquesta trobada s’ha recordat la necessitat de reforçar els programes de parentalitat positiva i el rol de les escoles.
Recomanacions
L’Estat Mundial de la Infància 2021 demana als governs i als aliats dels sectors públic i privat que es comprometin, comuniquin i actuïn per promoure la salut mental de tots els nens, nenes adolescents i cuidadors, protegir els que necessiten ajuda i cuidar els més vulnerables, entre altres coses, a través de les següents mesures:
- Invertir urgentment a la salut mental i benestar emocional dels nens, nenes i adolescents en tots els sectors, no només en el de la salut, per defensar un enfocament basat en la prevenció, la promoció i la cura que abasti a tota la societat.
- Integrar i ampliar les intervencions basades en evidències en els sectors de la salut, l’educació i la protecció social, inclosos els programes de criança que promouen una atenció sensible i enriquidora, i donen suport a la salut mental dels pares, mares i cuidadors; i garantir que les escoles protegeixin la salut mental mitjançant serveis de qualitat i relacions positives.
- Trencar el silenci que envolta els problemes de salut mental, afrontant l’estigma, promovent una millor comprensió de la salut mental i prenent seriosament les experiències dels nens, les nenes i els joves.
“La salut mental forma una part integral de la salut física; no ens podem permetre seguir considerant-la d’una altra manera (…) Hem observat que, durant massa temps, tant en els països rics com en els pobres, no s’han fet els esforços suficients per comprendre aquesta qüestió i invertir en ella, tot i que exerceix un paper fonamental per al potencial de tots els nens. Això ha de canviar “, ha sostingut Henrietta Fore.