Agents de la Policia Nacional a Palma, específicament el Grup de Delinqüència Econòmica i Delictes Tecnològics, ha detectat un ascens al nombre de denúncies relacionades amb les xarxes socials.
Entre diferents fets cal destacar que els presumptes autors duen a terme una tasca de captació en què es fan passar per una persona similar a la víctima creant un perfil a aquest efecte, solent ser la mateixa edat o una mica més gran que la víctima, amb gustos similars a la mateixa, compartint les seves preocupacions, problemes o aficions per així guanyar-se la confiança dels menors. En aquest punt comença un intercanvi de fotos o vídeos d’índole sexual entre la víctima i els ciberdelinqüents, que en cap dels casos les imatges que remeten pertanyen a ells mateixos sinó que són imatges d’altres menors que han obtingut anteriorment.
Cyber-bulling
Una tipologia delictiva que els agents també detecten són les situacions de cyber-bulling en què altres menors creen perfils falsos per increpar o amenaçar companys de classe, en aquest aspecte cal informar novament que els autors en la gran majoria de casos són persones menors d’edat i han de ser conscients que els que cometen és un delicte igual que el que es dóna a la vida real.
Romance-Scam
D’altra banda, les situacions que s’estan donant dins de les xarxes socials no només afecten menors d’edat, sinó també s’estan detectant una gran quantitat d’estafes que són conegudes com a “Romance-Scam”. Aquesta estafa consisteix que els delinqüents es creen perfils de persones adultes amb un atractiu considerable, un alt nivell de vida, un –status- que els col·loca com a referència per a altres persones, viuen a països estrangers on hi ha conflictes bèl·lics o polítics i han de viatjar al seu país natal. A través d’aquestes identitats comencen a contactar amb les seves víctimes les quals solen complir un perfil similar, separades, viuen soles, busquen parella… Així és com comencen a entaular una conversa que duien a terme a través de xarxes socials, fent-los creure que van a viatjar fins a la seva localitat per veure’s amb elles, en aquest viatge traslladaran una sèrie de béns que en passar per la duana han d’efectuar un pagament en concepte d’aranzels, aquesta notificació de pagament la dirigeixen a les seves víctimes ja que ells no poden afrontar-les en estar en un país estranger i és quan “encegades per l’amor”, les víctimes abonen les quantitats que solen pujar a diversos milers d’euros, en aquest punt solen passar dues coses, desapareixen sense deixar rastre o segueixen aprofitant-se de la víctima.
Recomanacions de la Policia Nacional
Mai no s’han de remetre imatges compromeses, ja que poden ser emprades amb altres fins, i més en el cas dels menors, que el fet de sol·licitar imatges d’índole sexual ja suposa un delicte que pot ser atribuïble a qualsevol persona sense que el factor de ledat jugui a favor seu. Així mateix també cal recordar que els assetjaments a través de la xarxa tenen el mateix càstig que els realitzats de forma personal.
Igualment s’anima tot usuari perquè refusi realitzar qualsevol pagament o enviament de diners quan es trobin en situacions com les comentades en els casos de “Romance-Scam”.