Noticies Salut

La vacunació infantil comença dia 15 de desembre

La Comissió de Salut Pública ha aprovat la vacunació dels infants entre 5 i 11 anys a partir del proper 15 de desembre, per disminuir la càrrega de malaltia d’aquest col·lectiu i la transmissió a l’entorn familiar, als centres educatius ia la comunitat. En aquest sentit, la Comissió destaca la importància de protegir els menors d’aquestes edats no només de la malaltia en la faceta aguda, sinó també davant de possibles afeccions a futur i davant de la síndrome de COVID persistent.

L’arribada de la primera remesa de vacunes pediàtriques a Espanya està prevista per al proper 13 de desembre i el repartiment a les comunitats i ciutats autònomes, com s’ha fet en tota la campanya de vacunació, es farà de manera proporcional a la població diana.

Font: Moncloa

Antecedents i planificació

El 25 de novembre passat l’Agència Europea del Medicament (EMA en les sigles en anglès) va autoritzar la vacuna infantil Comirnaty (de la firma Pfizer) per a la població d’entre 5 i 11 anys. Aquesta vacuna es dispensarà en vials diferents dels utilitzats per a la població adulta.

Així mateix, la Comissió de Salut Pública, a instància de la Ponència de Vacunes, ha decidit que l’interval d’administració de la segona dosi sigui a 8 setmanes, per contribuir a incrementar la resposta immune, així com per tenir vacunats tots els menors entre 5 i 11 anys en un espai de temps curt amb almenys una dosi.

Cal recordar que a Espanya s’han administrat més de 76 milions de vacunes COVID-19 i gairebé el 90% de la població diana (majors de 12 anys) ha rebut la pauta completa de vacunació. A més, s’han administrat més de 5 milions de dosis de reforç a persones de més de 60 anys o aquells vacunats amb Janssen.

La Comissió de Salut Pública va insistir també en la importància de prioritzar l’administració de les dosis de reforç en aquells col·lectius com els sanitaris, sociosanitaris i més grans de 60 a més de fomentar la primovacunació en persones que encara no s’han vacunat. Finalment, també van remarcar la necessitat de recalcar els missatges de precaució i cura amb l’ús de la mascareta en espais tancats i oberts on no es pugui mantenir la distància de seguretat d’1,5 metres estipulada; el rentat de mans, la ventilació i, també, en el manteniment de la distància social.