És un programa de convivència escolar que aposta per l’alfabetització emocional i la convivència positiva, i que començarà en 10 municipis i augmentarà el curs vinent
Aquest curs 2021-2022, la Conselleria d’Educació i Formació Professional, mitjançant la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa i l’Institut per a la Convivència i l’Èxit Escolar (Convivèxit), comença a implementar en la comunitat escolar el programa per a l’alfabetització emocional i la convivència positiva «En sus zapatos: Un espacio de empatía activa» i formarà els seus propis docents. Es tracta d’una metodologia que usa el teatre de consciència per a formar tota la comunitat educativa en habilitats socioemocionals, amb l’objectiu de prevenir les situacions de violència.

En un principi, el programa s’implantarà a 10 centres públics de les Illes Balears i l’objectiu és que tota la comunitat escolar es formi d’una manera pràctica en les habilitats socioemocionals mitjançant la seva metodologia teatral, denominada teatre de consciència. A través de l’escenificació de les emocions en les situacions quotidianes de conflicte escolar, es facilita l’aprenentatge emocional, que consisteix en reconeixement i gestió de les emocions, empatia i, per descomptat, resolució positiva del conflicte per evitar la violència.
«En sus zapatos», és un programa de l’Associació Teatre de Consciència que es va posar en marxa el 2017 i ha arribat a més de 9.000 persones (docents, alumnes de 9 a 14 anys, famílies i personal no docent) a 57 centres escolars de tot l’Estat.
Un dels aspectes més nous i destacats és la metodologia teatral del programa, que empra màscares i capes i fa més senzilla l’assimilació de conceptes que poden ser complexos. A més, en els seus tallers empren altres recursos, com pòsters educatius i guies didàctiques, que faciliten portar el mètode a l’aula en sessions estructurades.
«En sus zapatos: Un espacio de empatía activa»
Aquest programa de convivència escolar ha estat avaluat amb èxit per experts de la Universitat Carles III (Madrid) i ha comptat amb la col·laboració de la Universitat d’Utrecht (Països Baixos) i de l’INEE (Institut Nacional d’Avaluació Educativa del Ministeri d’Educació i Formació Professional).
Els resultats obtinguts deixen patent l’eficàcia del programa en l’assoliment dels seus objectius amb relació a la millora de l’alfabetització emocional i de la convivència. També destaca en els resultats la seva metodologia teatral, que propicia entorns de major enteniment, comunicació i seguretat personal, així com millor rendiment acadèmic.
Algunes dades de l’avaluació assenyalen que:
- El 87 % del professorat considera que els estudiants senten més empatia.
- El 88 % del professorat considera que hi ha hagut millora en la convivència, que l’ambient a l’aula ha millorat i es detecta un clima més «amable» i «tranquil».
- Ha augmentat la confiança mútua entre els docents i els seus alumnes.
- Les famílies es posen més en el lloc dels menors, els presten més atenció i entenen que darrere d’un mal comportament hi ha un problema que l’explica. Com a conseqüència, asseguren augmentar la seva capacitat per a la resolució de conflictes més positiva, amb menys càstigs, recriminacions i crits.