UNICEF ha llançat una crida de finançament d’emergència per valor de 9.400 milions de dòlars (més de 8.000 milions d’euros) per arribar a més de 327 milions de persones, inclosos 177 milions d’infants, afectats per crisis humanitàries i la pandèmia de COVID-19 a tot el món.
La crida és un 31% més alta que la de l’any passat, ja que les necessitats humanitàries continuen augmentant.
“Milions d’infants a tot el món pateixen els efectes dels conflictes, els fenòmens meteorològics extrems i la crisi climàtica”, ha dit la directora executiva d’UNICEF, Henrietta Fore. “Quan es compliran dos anys des de l’inici de la pandèmia de COVID-19, la situació d’aquests nins i nines està empitjorant per les economies que trontollen, el creixement de la pobresa i l’augment de la desigualtat. Com sempre, els infants que ja estan immersos en crisi són els més afectats i necessiten ajuda urgent”.
La crida inclou 2.000 milions de dòlars (1.771 milions d’euros) per a la resposta d’UNICEF a l’Afganistan, on 13 milions d’infants necessiten ajuda humanitària urgent, entre ells un milió de nins i nines que s’enfronten a la desnutrició aguda greu en un moment en què el sistema sanitari està a la vora del col·lapse. Aquesta crida de finançament per a l’Afganistan és la més gran que UNICEF ha fet en tota la seva història per a un sol país.

D’altra banda, es destinaran 933 milions de dòlars addicionals (826 milions d’euros) a l’accelerador de l’accés a les eines contra la COVID-19 (ACT-A), un esforç global per accelerar el desenvolupament, la producció i l’accés equitatiu a les proves, tractaments i vacunes contra la COVID-19. A mesura que la pandèmia continua llastrant l’educació, la salut, la nutrició i el benestar dels infants de tot el món, cal ajuda urgent per proporcionar eines que ajudin a controlar-la.
UNICEF necessitarà també 909 milions de dòlars (805 milions d’euros) per a la crisi dels refugiats sirians, 334 milions de dòlars més (gairebé 296 milions d’euros) per a la crisi dins del país, 484 milions de dòlars (gairebé 429 milions d’euros) ) per donar suport a la resposta al Iemen i més de 356 milions de dòlars (315 milions d’euros) per a programes a la República Democràtica del Congo.
A Etiòpia, on 15,6 milions de nens necessiten ajuda humanitària i on els brutals combats van desplaçar centenars de milers de nens al nord, UNICEF necessitarà 351 milions de dòlars (gairebé 311 milions d’euros) per continuar salvant vides.
Conflictes, canvi climàtic i COVID-19
La crida de finançament d’aquest any, la més gran de la història d’UNICEF, també es produeix quan l’escalada de conflictes ha portat milions més de nens i comunitats a la vora de l’abisme. Els atacs contra els infants que viuen en països en conflicte, inclosos aquells contra infraestructures civils essencials per a la supervivència dels nins i nines, segueixen succeint-se a un ritme alarmant. L’any passat es van confirmar prop de 24.000 violacions greus dels drets dels infants, o el que és el mateix, 72 al dia.
El canvi climàtic agreuja l’escala i la intensitat de les emergències. El nombre de desastres relacionats amb el clima s’ha triplicat en els darrers 30 anys. Avui dia, més de 400 milions d’infants viuen en àrees d’alta o extremadament alta vulnerabilitat de les fonts d’aigua.
Com a part de la seva Acció Humanitària per a la Infància, que estableix la crida d’UNICEF per al 2022, la organització planeja:
- Portar tractaments contra la desnutrició aguda greu a 7,2 milions de nins i nines.
- Vacunar 62,1 milions d’infants contra el xarampió.
- Facilitar l’accés de 53,4 milions de persones a aigua potable per beure i per a les necessitats domèstiques.
- Proporcionar a 27,9 milions d’infants i cuidadors suport en matèria de salut mental i suport psicosocial.
- Proporcionar accés a intervencions de mitigació, prevenció i resposta al risc de patir violència de gènere a 21,3 milions de nins, nines i dones.
- Proporcionar 51,9 milions de persones canals segurs i accessibles per denunciar l’explotació i l’abús sexual per part dels treballadors humanitaris.
- Arribar a 77,1 milions de nines i nins amb educació formal o informal, incloent-hi l’aprenentatge primerenc.
- Proporcionar ajuda en efectiu a 23,6 milions de llars.
Amb l’ajuda dels aliats, el 2021 es van aconseguir els resultats clau següents:
- Es va tractar 2,4 milions d’infants contra la desnutrició aguda greu.
- Es va facilitar l’accés de 5 milions d’infants i cuidadors a suport en matèria de salut mental i suport psicosocial.
- Es va subministrar aigua segura suficient per beure, cuinar i mantenir la higiene personal a 34 milions de persones.
- 22,4 milions de nins, nines i dones van rebre serveis essencials datenció sanitària en instal·lacions recolzades per UNICEF.
- 110,7 milions d’infants van accedir a educació formal o informal, incloent-hi aprenentatge primerenc.
- Es van arribar a més de 812,2 milions de persones amb missatges conductuals sobre prevenció de malalties i accés a serveis sanitaris.
- Es va proporcionar accés a canals segurs per denunciar l’explotació i l?abús sexual a 3,2 milions de persones.
- Es va facilitar l’accés de 8,6 milions de dones, nines i nins a intervencions de mitigació, prevenció o resposta al risc de patir violència de gènere.
- 14,9 milions de llars van beneficiar-se de transferències d’efectiu humanitàries.
L’Informe d’Acció Humanitària per a la Infància d’aquest any es llança en el marc del Fòrum Global per a la Infància i la Joventut 2021 (CY21, per les sigles en anglès), que reuneix líders, experts, agents del canvi i influencers, juntament amb infants i joves. Aquest fòrum té com a objectiu accelerar solucions provades i noves, inspirar compromisos per generar canvis i mobilitzar els coneixements i els recursos necessaris per promoure els drets de la infància i complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per al 2030.