Un de cada tres adolescents a Espanya fa un ús problemàtic d’Internet i les xarxes socials i un de cada cinc podria tenir un cert enganxament als videojocs, segons l’informe Impacte de la Tecnologia a l’Adolescència. Relacions, Riscos i Oportunitats que ha publicat UNICEF España.
Aquest estudi (que es pot consultar fent clic aquí) és el més gran sobre aquesta temàtica realitzat fins ara al nostre país i a nivell europeu, i recull les opinions de més de 50.000 estudiants de l’ESO (Educació Secundària Obligatòria), dels quals el 90,8% es connecta a Internet tots o gairebé cada dia. Tot i que reconeixen que la xarxa els pot fer sentir alegria (96,9%), relaxació (81,6%) o diversió (78,9%), de l’informe també se’n desprenen dades preocupants.
Així, el 42% dels enquestats assegura haver rebut alguna vegada missatges de contingut eròtic/sexual, un de cada deu ha rebut -a través de xarxes, xats, Internet o videojocs- una proposició sexual per part d’un adult, i un de cada cinc podria estar patint ciberassetjament. Els mateixos adolescents identifiquen el ciberassetjament, la sextorsió o l’accés a continguts inadequats com els riscos principals que presenta la tecnologia.

També preocupen el joc i les apostes en línia, ja que s’estima que 70.000 estudiants d’ESO ho han fet alguna vegada a la vida; el 44,3% diu que la seva motivació va ser guanyar diners. I, encara que un 25% dels enquestats asseguren tenir discussions amb els pares, mares o cuidadors per la tecnologia almenys una vegada a la setmana, l’informe constata que només al 29,1% els pares els posen límit o normes sobre l’ús d’Internet i/o pantalles.
“Els avenços tecnològics comporten, indubtablement, beneficis i oportunitats per a la nostra societat, i per tant també per als nostres nens, nenes i adolescents. Però no podem perdre de vista els riscos que pot comportar per a la infància i l’adolescència si es produeix una exposició primerenca i sense acompanyament a Internet, xarxes socials o videojocs”, Gustavo Suárez Pertierra, president d’UNICEF España.
“Per això, amb aquest informe volem no només fer una radiografia de l´impacte de la tecnologia en els nostres adolescents, sinó a més promoure que els drets de la infància siguin una realitat també en aquest entorn digital”.
En aquest sentit, i a la vista dels resultats de l’informe, la lluita contra l’assetjament escolar i el ciberassetjament ha de ser una prioritat, ja que s’han detectat taxes de victimització sensiblement més altes que les que ofereixen les estadístiques oficials. També cal prendre mesures per reduir les preocupants xifres de sexting, contacte amb desconeguts o possibles casos de grooming[ii], així com abordar l’ús problemàtic de les xarxes socials i possibles addiccions a videojocs.
“L’ús problemàtic d’Internet i les xarxes afecta el dia a dia dels adolescents i les seves famílies, ja que impacta en el benestar, la salut mental, la convivència i, fins i tot, en la satisfacció amb la vida”, Carmen Molina, directora de Sensibilització i Polítiques d´Infància d´UNICEF Espanya.
Entre aquestes recomanacions, que vetllen per salvar, protegir i impulsar la infància també a l’entorn digital, hi ha les següents:
- La necessitat que les famílies comptin amb eines i suport per poder exercir la tasca educativa i d’acompanyament.
- Promoure la importància del sistema educatiu com a àmbit clau per adquirir les pautes i eines necessàries per manejar-se a Internet.
- Que els mateixos adolescents rebin la informació necessària tant per poder comprendre els riscos com per denunciar situacions d’abús.
- Comptar amb polítiques més contundents per part de les institucions per a la protecció de nens i la seva imatge a la xarxa.
- La indústria tecnològica ha de garantir la protecció dels adolescents a través de, per exemple, recomanacions clares d’ús i privacitat.
Campanya #SuMayorInfluencer
Amb motiu del llançament d’aquest informe, UNICEF Espanya ha engegat una campanya de sensibilització adreçada a pares i mares de nens que acaben d’entrar a Internet o que estan a punt de fer-ho, amb l’objectiu de proposar les famílies que acompanyin les seves filles i fills en aquesta vida digital que ara comencen.
Sota el hashtag #SuMayorInfluencer, la campanya, desenvolupada per l’agència Xocolata, vol enderrocar pors i inspirar canvis a través de la idea que, igual que en altres àmbits, a l’entorn digital els pares i mares són la major influència per als seus fills: també aquí poden ser els seus majors influencers.
La campanya compta amb recursos per a les famílies, a les quals convida a compartir les seves experiències educant a l’era digital, generant una comunitat receptiva, disposada a fer el pas per ser un exemple en l’ús saludable, constructiu i equilibrat de la tecnologia.
Tota la informació de la campanya és a www.unicef.es/su-mayor-influencer, on es podrà també accedir a la línia de ciberseguretat per a les famílies, La teva Ajuda en Ciberseguretat; es tracta d’un servei nacional, gratuït i confidencial de l’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) que ofereix assessorament tècnic, psicosocial i legal als usuaris d’Internet i la tecnologia, amb un èmfasi especial en els menors d’edat i les persones del seu entorn.