El 34% dels i les adolescents de les Illes Balears fa un ús problemàtic dInternet i les xarxes socials[i], i prop del 60% juguen a videojocs habitualment segons linforme Impacte de la Tecnologia a lAdolescència. Relacions, Riscos i Oportunitats que ha presentat avui UNICEF Comité Baleares.
Aquest informe, amb dades de l’estudi que es va realitzar a nivell estatal -el més gran sobre aquesta temàtica al nostre país i a nivell europeu- recull les opinions de més de 50.000 estudiants de l’ESO, dels quals gairebé 3.000 pertanyen a les Illes Balears. De la nostra comunitat, el 90,4% es connecta a Internet tots o gairebé cada dia. Si bé reconeixen que la xarxa els pot fer sentir alegria (96,9%), relaxació (81,6%) o diversió (80,3%), de l’informe també se’n desprenen dades preocupants.
Així, el 47% dels enquestats assegura haver rebut alguna vegada missatges de contingut eròtic/sexual, un de cada deu (12,1%) ha rebut –a través de xarxes, xats, Internet o videojocs– una proposició sexual per part de un adult, i un 24,3% podria estar patint ciberassetjament. Els mateixos adolescents identifiquen el ciberassetjament, la sextorsió o l’accés a continguts inadequats com els riscos principals que presenta la tecnologia.
També preocupen el joc i les apostes en línia, ja que s’estima que 1.500 estudiants de Balears ho han fet alguna vegada a la seva vida; el 34% diu que la seva motivació va ser guanyar diners. I, encara que un 24,4% dels enquestats assegura tenir discussions amb els pares, mares o cuidadors per la tecnologia almenys una vegada a la setmana, l’informe constata que només al 31,6% els pares els posen límit o normes sobre l’ús d’Internet i les pantalles.
“L’informe demostra que les tecnologies i l’ús que en fa l’adolescència pot comportar efectes negatius derivats de la manca d’acompanyament, les hores d’exposició o els continguts. No obstant, no només té efectes negatius sobre les seves vides. El repte consisteix, segurament, en com integrar-ne un ús adequat, posant el focus en la prevenció de situacions que els puguin posar en risc”, ha afirmat Mercedes del Pozo, presidenta d’UNICEF Comité Balears.
En aquest sentit, ia la vista dels resultats de l’informe, la lluita contra l’assetjament escolar i el ciberassetjament ha de ser una prioritat, ja que s’han detectat taxes de victimització sensiblement més altes que les que ofereixen les estadístiques oficials. També cal prendre mesures per reduir les preocupants xifres de sexting, contacte amb desconeguts o possibles casos de grooming[ii], així com abordar l’ús problemàtic de les xarxes socials i possibles addiccions a videojocs.
“L’ús problemàtic d’Internet i les xarxes afecta el dia a dia dels adolescents i les seves famílies, ja que impacta en el benestar, la salut mental, la convivència i, fins i tot, en la satisfacció amb la vida”, ha explicat Carmen Molina, directora de Sensibilització i Polítiques d´Infància d´UNICEF Espanya. “Per això, des d’UNICEF Espanya fem una sèrie de recomanacions adreçades a governs, famílies, institucions, empreses i la societat en general, amb l’objectiu de fomentar una bona higiene digital”.
Entre aquestes recomanacions, que vetllen per salvar, protegir i impulsar la infància també a l’entorn digital, hi ha les següents:
- La necessitat que les famílies comptin amb eines i suport per poder exercir la tasca educativa i d’acompanyament.
- Promoure la importància del sistema educatiu com a àmbit clau per adquirir les pautes i eines necessàries per manejar-se a Internet.
- Que els mateixos adolescents rebin la informació necessària tant per poder comprendre els riscos com per denunciar situacions d’abús.
- Comptar amb polítiques més contundents per part de les institucions per a la protecció de nens i la seva imatge a la xarxa.
- La indústria tecnològica ha de garantir la protecció dels adolescents a través de, per exemple, recomanacions clares d’ús i privadesa.
L’informe ha estat presentat avui al Club Diario de Mallorca, en un acte dinamitzat per la periodista Mar Ferragut, i ha comptat amb la participació del Conseller d’Educació, Martí March; Nacho Guadix, cap d’Educació i Drets Digitals d’UNICEF Espanya; Amanda Fernández, directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa; Juana María Perea, degana del Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtica; Mercedes del Pozo, presidenta d’UNICEF Comité Balears, i el Marc i la Maria, estudiants de l’IES Binissalem, participants de l’estudi.